Balaton

Balaton

Balaton, a magyar riviéra

Lehet, hogy nincs tengerünk, hozzá homokos vagy épp sziklás tengerpartunk, de van egy Balatonunk, amely hazánk és egyben Közép-Európa legnagyobb tava. Évtizedek óta fontos üdülési célpont a szomszédos országok számára is, nekünk, magyaroknak pedig olyan kultikus nyaralóhely, ahova mindenki vágyik az ország egész területéről. Sokak emlékeznek az első balatoni élményeikre, legyen az egy nap, egy hétvége vagy egy hét üdülés. Gyerekként táborozni jártunk a Balatonhoz, kamaszként felfedeztük a helyi discokat, manapság pedig már fesztiválozni is mehetünk, hiszen tíz éve rendezik meg az ország egyik legnagyobb zenei rendezvényét, a Balaton Soundot. Négy napon keresztül élvezhetik a jobbnál jobb bulikat az elektronikus zene szerelmesei. Ilyenkor felpezsdül az élet Zamárdiban, megtelnek a szálláshelyek, pár napig hangosak az éjszakák és a nappalok.

Előkelő Balatonfüred

De, aki nem kedveli az elektronikus zenét, annak sem kell unatkozni a Balaton mellett. Egyrészt fantasztikus strandok várják az odalátogatókat, a gyerekek csúszdaparkokban is szórakozhatnak, ha pedig kifáradtunk az állandó napozásban, irány Balatonfüred. A Tihanyi-félszigettől nem messze fekszik az északi régió egyik legkedveltebb üdülőhelye, Füred, amely talán a kikötőjéről és az Anna-bálról a leghíresebb. Az első bált Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna Krisztinának a tiszteletére rendezték 1825-ben. Annának ez volt az első bálja, ahol nem mellesleg megismerte későbbi férjét, Kiss Ernőt, a tizenhárom aradi vértanú egyikét. Az első bált követően minden évben, az Anna naphoz legközelebb eső szombaton tartják az Anna-bált, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoznak.

Unalomra nincs ok

A Balatonnál számtalan szálláslehetőség van, a legjobbakat azonban érdemes időben lefoglalni. Találunk apartmant, kempinget, több csillagos, medencés szállodát is, wellnessben sincs hiány a Balaton parton. Régebben bánkódhatott az ember, ha pont olyan hetet fogott ki a Balatonnál, amikor esett az eső, ma már nem feltétlenül számít az időjárás kiszámíthatatlansága, annyi a programlehetőség a tó körül. Hűvösebb időben érdemes térképet ragadni és biciklitúrára indulni. Bicajról sokkal többet láthat az ember a tájból, mintha autóval utazna, ráadásul könnyebben meg lehet állni egy-egy halászcsárdánál vagy újhullámos hamburgerezőnél.