Horvátország

Horvátország

Horvátország, és ami mögötte van

Közel az egyik legjobb és legkézenfekvőbb ország a horvátoké, amely ráadásul pár óra autózással elérhető. Árban is elérhetőbb, mint más adriai ország. Partjai általában sziklásak, gyönyörű élővilágot lehet felfedezni az öbleiben. Nem utolsó szempont, hogy aki nem szeret tömött strandokon pihenni, az már az említett öblök sziklái közt találhat csendesebb zugokat. Búvárkodni profi szinten is lehet, de egy pipával, szemüveggel akár mi magunk is megcsodálhatjuk a nem túl mélyen lévő élővilágot. Akár autóval, autóbusszal, vonattal vagy repülővel megyünk le a horvát tengerpartra, akár szervezetten vagy magánúton, mindenféle szállást találhatunk. Pénztárcától és ízléstől függően választhatunk a több csillagos hotelek, az önellátásos apartmanok, magánlakások és a kempingek közül is.

Krk

A horvát tengerpartok és szigetek közül van bőven választék, ilyen például Krk, amely az egyik legnépszerűbb célpont az utazók között. Krk városáról már az ógörög Homérosz is említést tesz egy versében, de innen irányították egykoron birodalmukat a Frangepánok. Manapság az óváros és a Kastel minden Krk nyaralás nélkülözhetetlen látványossága. Krk városa előtt hosszú tengerparti sétány található, melynek keleti része körbeöleli az óvárost, majd továbbfut a kikötő felé. Természetesen tele van a sétáló utca éttermekkel és bárokkal, a kikötőben több helyen szerveznek hajókirándulást. Krk városi strandja rögtön a Frangepán vár után kezdődik. Jól kiépített strandja kavicsos és sziklás egyaránt.

Rab, a Kvarner-öböl egyik csúcsa

Rab óvárosa leginkább Dalmáciára hasonlít, noha jóval északabbra található. A legjobb, ha Bajnolban vagy Rab északi üdülőrészén foglalunk szállást, mert ezekről a helyekről akár minden este be tudunk sétálni Rab óvárosába. A Fő utca képviselte anno a város központi tengelyét, a Nimira tér a város nyugati bejáratánál helyezkedik el, ahol az átrium késő gótikus stílusban épült. Nem messze található Páduai Szent Antal temploma, amely a 17. században épült. A városfalat védelmi célzattal a kikötő felé is kiterjesztették, melyeket tornyokkal és bástyákkal erősítettek meg. Ma már tele van szállodákkal, és a történelmi jelentőségű kikötő teljes átépítésének ellenére a város és az egész sziget jelképévé vált.