Masszázs

Masszázs

Masszázs, ami mindenkinek járna

Nincs is jobb egy kimerítő nap után, mint elmenni egy professzionális masszőzhöz, aki figyelemmel és hozzáértéssel átgyúrja a megfáradt testünket. Egy-egy izomgörcsöt fél óra alatt olyan szépen fel lehet oldani a masszázzsal, mintha sose lett volna, az érintésnek pedig vitathatatlanul jó hatása van. Számtalan masszázsfajta létezik, a keleti kultúrák nyújtotta spiritualitást ötvöző típusoktól kezdve az északi országokból származó gyógymasszázsokig sokféle közül választhatunk itthon is.

Keleti gyógymód

A jelenleg ismert thai masszázst úgy ezer éve művelik, gyökerei viszont sokkal korábbra nyúlnak vissza. A technika többféle területről tevődik össze, forrása fellelhető a kínai és az indiai ayurvédikus masszázsban, de merítettek ihletet a jógából is. A thai masszázsrendszer kidolgozását Buddha egyik orvosának tulajdonítják, hatása elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában rejlik.

Északi szakértelem

A thai masszázs mellett az egyik legismertebb típus még a svédmasszázs. Bizonyos Pehr Henrik Ling vívó mester rendszerezte az addig ismert masszázsfogásokat, és egészítette ki tornagyakorlatokkal a 19. század első felében. Maga a svédmasszázs elnevezés egy holland tudóstól ered, aki összefoglalta és kiadta addigi tanulmányait a megszerzett tapasztalatairól. Ling vívó mester 1813-ban alapította meg a Gyógytorna és Masszázsintézetet Stockholmban, ahonnan mindig feltöltődve távoztak a vendégek. A svédmasszás ma is ismert formáját egy berlini ortopédus fejlesztette ki, aki passzív ízületi kimozgatásokkal kombinálta az addigi mozgásszervi panaszokra kifejlesztett fogásokat. Az alapfogások ötféle fogásból állnak össze, mint a simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés és a rezegtetés.

A talp idegvégződései

Létezik módszer arra is, ha nem a hátunkat, nyakunkat szeretnénk ellazítani. Erre a legjobb megoldás a talpmasszázs. A talp- és kézreflexológia a természetgyógyászat azon területe, amelyet a legjobban elfogad a hagyományos orvoslás, hiszen a talpon található rengeteg idegvégződés ingerlésével az egész szervezetet tudjuk kezelni. A talp ugyanis olyan, mint az egész szervezetünk térképe, annak megfelelően, hogy milyen részünkkel van problémánk, úgy lehet a masszázzsal hatékonyan oldani azt. Állómunkát végzőknek fokozottan hasznos lehet. Ha pihentető programot keresünk a párunkkal, barátnőnkkel vagy akár édesanyánkkal, akkor érdemes kipróbálni a wellnessezés mellett a páros masszázst. De meglephetjük párunkat egy masszázs tanfolyammal is, akár úgy, hogy együtt végezzük el, akár egyedül. Biztosan örülni fog a másik a szakértő masszírozásnak.