Tavaszi soproni kiruccanás

tavaszi kirándulás sopronban

Sopron a második leggazdagabb település Magyarországon, ha csak a műemlékeket nézzük, de a muzeális értékeken felül is remek hely egy kis kikapcsolódásra. Ráadásul a leghűségesebb magyar város, hiszen Sopron és környékének lakossága népszavazáson döntötték el, Ausztriához vagy Magyarországhoz tartozzanak-e. Mindez 1921-ben történt, a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója volt, amelyet a nagyhatalmak elfogadtak. A végeredményt ismerjük, Sopron maradt nálunk, és az ország nyugati borvidékének központja lett, leghíresebb borfajtája a kékfrankos.

Közismert tény, hogy arrafelé több csapadék esik, mint más területeken, 2012-ben itt mérték a legnagyobb éves csapadékösszeget, ha az emberek nem is örültek ennek annyira, a szőlőknek biztosan jót tett. A terület az őskor óta lakott, a szomszédos Ausztria miatt jelentős a fogászati turizmus, emellett a Bécsben játszó magyar zenészek gyakran Sopront választják lakhelyüknek a közelsége és persze alacsonyabb árai miatt. Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákat tekintve Magyarország 9. legnépszerűbb települése.

Irány Sopron és a Fertő tó vidéke!

Sopronban a szálláshelyek az apartmanoktól a több csillagos wellness hotelekig sokféle választékban megtalálhatók, érdemes megnézni a szállás kuponokat is, hiszen így jóval kedvezőbb áron jövünk ki. Sopronból egy kis autózással gyorsan eljuthatunk a Fertő tóhoz is, ahol kirándulhatunk egy nagyot a kellemes tavaszi időben. Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és a Fertő vidéke a világörökség része. A tó nevét a fertő szó feledésbe merült jelentése adta. Réges-régen mocsaras, agyagos, sáros hely volt, innen kapta a nevét is. Sótartalma 33-szorosa a Balatonénak, két tájegység határán alakult ki. A tó földtanilag a Kisalföldhöz tartozik, a nyugati partot szegélyező dombsor pedig a Soproni-hegység nyúlványa. Élővilága jelentős mennyiségű madárparadicsommal bír köszönhetően a hatalmas nádasnak, ami a Fertő tónál található. Igaz, hogy pl. Budapestről nézve nem a legközelebbi város, de egy hosszú hétvégére már érdemes nekiindulni, és körbejárni Magyarország nyugati területét.