Napospart – a bolgár riviéria

Napospart - a bolgár riviéra

Március végén lassan elkezdhetünk gondolkozni azon, hova is menjünk nyaralni. Ha egy kicsit messzebb üdülnénk idén, de nincs kedvünk vagy nem akarunk egy vagyont elkölteni a nyaralásra, viszont már eleget voltunk a közeli Horvátországban, akkor irány a bolgár Napospart.

A Burgasztól 40 km-re, északra fekvő terület Bulgária legnagyobb üdülőközpontja, egy patkó formájú öbölben 8 km hosszan terül el. Előnye a sík terep, a szállodák nagy része a parton épültek, így a strandok könnyen megközelíthetőek. Az üdülőközpont déli része majdnem egybeépült a híres Neszebár műemlékváros északi területeivel. Főleg gyerekekkel érdemes a bolgár tengerpartra utazni, hiszen hatalmas aquapark várja a kicsiket, a szállodákban pedig animátorok vigyáznak rájuk és szórakoztatják őket. Érdekesség, hogy a Napospart területén belül nincsenek utcanevek, így a tájékozódás a szállodákhoz viszonyítva történik.

Bulgária időjárása

Bulgária felszínének kétharmada síkság és dombság, hegységek is találhatók az országban aránylag magas hegycsúcsokkal. Az országot a Balkán-hegység osztja ketté, keleti partját pedig a Fekete-tenger határolja. Fővárosa Szófia, amely a közép-nyugati részen helyezkedik el, messze a Naposparttól. Bulgária időjárása annak ellenére meglehetősen összetett, hogy az ország viszonylag kis területű. Kontinentális és mediterrán éghajlat is érzékelhető, nyáron kedvező tengerparti nyaraláshoz. A balkán ország amúgy sem a legdrágább hely, de kuponnal utazni ide is olcsóbban lehet, akár 70%-os kedvezménnyel is élhetünk főleg, ha még időben lefoglaljuk a nyaralásunkat. Általában félpanzió és all inclusive ellátás közül is választhatunk. Ha gyerekekkel megyünk, érdemes az all inclusive-ot választani, így egész nap nyitva áll előttünk a snack bár, délben meleg étellel szolgálnak, és innivalókból is bőségesen fogyaszthatunk. A Napospartra repülővel és autóbusszal is utazhatunk. A burgaszi reptérről a hotelek transzferbuszai szállítják az utasokat a szállásaikra. A tengerparti pihenés mellett az óvárost is felfedezhetjük, így akár két hetet is érdemes a bolgár riviérán eltölteni.