Madeira – az örök tavasz szigete

Madeira, az örök tavasz szigete

Lassan úgy tűnik, végre megérkezett a tavasz! Egyre melegebb az idő, nyílnak a virágok, zöldellnek a mezők. De azért ez egy lassabb folyamat, és akinek nincs elég türelme kivárni, hogy itthon tartósan jó idő legyen, és ne szakítsák meg a tavaszodást szélviharok, lehűlések, nagyobb esők, annak ajánljuk Madeirát, az örök tavasz szigetét. A portugál fővárostól 978 km-re fekvő vulkáni eredetű szigetcsoport legnagyobbika az Atlanti-óceánban fekszik, Portugália autonóm régiója. A sziget domborzatát egy hegylánc határozza meg, jellegzetes felszínformái teraszos elrendezésűek, amelyek a domborzat környező elemeinél enyhébben lejtő lávapadokon alakultak ki.

Madeira időjárása

Éghajlata a jelentős magasságkülönbségeknek köszönhetően nagyon változatos. A tengerszint közelében finom mediterrán, de 1200 méter felett már hegyvidéki, így a délkeleti oldalon a legmelegebb hónap átlaghőmérséklete 23 °C, az északnyugati részen 21 °C. Tehát, akinek már elege van a hidegből, de nem kedveli a hőséget, annak a legjobb választás lehet Madeirán nyaralni. Madeira időjárásának köszönhetően gyönyörű zöld tájakban gyönyörködhetünk, jellegzetes babérlombú erdők borítják, ma már inkább csak a sziget északi részét. A babérerdők miatt 1982-ben az Unesco felvette a Világörökség listájára a Madeira Természetvédelmi Parkot. Állatvilága nem bővelkedik túl sok egyedben, azért így is mintegy kétszázféle madárfaj él a szigeten. A Golf-áramlatnak köszönhetően viszont meglehetősen sok hal úszkál a tengerben, emiatt a helybéli gasztronómia büszkesége az espada, vagyis a fekete kardhal.

Nyaralás Madeirán

A turistaforgalom 1974 után lendült fel igazán, az addig tartó diktatúra bukását követően. A híres borának és az egész évben egyenletesen langyos meleg éghajlatnak köszönhetően Madeira kedvelt pihenőhellyé vált. Az első luxusszállodát egy skót üzletember építtette, manapság már leginkább a középosztálybeliek látogatják tengerparti nyaralás céljából. Az utazást kuponnal jóval olcsóbban meg lehet oldani, sőt, olcsó repülőjegyeket is ki lehet fogni, így ma már egyáltalán nem számít extra luxusnak egy madeirai nyaralás. Érdemes még most lefoglalni az utunkat, hogy a legkedvezőbb árakon, a legjobb szállásokon töltsünk egy-két hetet ezen a gyönyörű, mesés szigeten.