Februárban is minden út Rómába vezet

Római utazás

Olaszországról mindig a „dolce vita” jut eszembe, legyen épp tél vagy forró nyár. Federico Fellini, híres olasz filmrendező se készíthette volna más városban világhírű filmjét, az Édes életet. Érdemes megnézni egy római utazás előtt vagy után.

Róma látnivalói

Talán Rómában van az egy városra jutó legtöbb látnivaló, akárhova néz az ember, folyamatosan egy műemlékbe botlik. Szó szerint botlik, ahogy andalogva sétálunk a belvárosban, egyszer csak a Pantheonnál találjuk magunkat. Elnevezése görög eredetű, az összes isten templomára utal, és az egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori épület. Érdekessége a mennyboltot jelképező kupola közepén rejlik, egy kerek nyíláson keresztül világít be a napfény, amely elképesztő látványt nyújt a bent tartózkodóknak. Nem messze a Pantheontól, szintén lakóházak között helyezkedik el Róma legnagyobb szökőkútja, a Trevi kút. A méltán világhírű barokk szoborcsoport Neptunuszt és a tritonokat ábrázolja. A Trevi kút vizében játszódik a már említett Fellini film egyik ikonikus jelenete is, amelyben a gyönyörű, svéd modell, Anita Ekberg csábítja el az olaszok kedvenc színészét, Marcello Mastroiannit. Egy babona szerint, aki a jobb kezével a bal válla felett dob át egy pénzérmét a szökőkútba, mindenképp visszatér Rómába. Szerencsére az olaszok hamar rájöttek, hogy nem szabad a kútban hagyni ezeket az érméket, így minden éjszaka a Caritas nevű segélyszervezet kihalássza azokat, és az összegből a város szegényeit támogatják.

Olasz konyha

Róma látnivalóit napestig sorolhatnánk, viszont amik az ókori nevezetességek mellett kihagyhatatlanok, azok az olasz ételek. Nem véletlenül terjedt el az egész világon, sok híres szakács építi az olasz konyhára az éttermét. Népszerűsége az egyszerűségében is rejlik. Nem szükséges magas fokú konyhatechnikával bírni, ráadásul az ételek nagy része nem igényel különleges alapanyagokat. Nélkülözhetetlen viszont az olívaolaj, a durva tengeri só, a fekete bors, a paradicsompüré, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt. Ha kint járunk, érdemes megkóstolni az igazi pizzát, spagettit. Leveseik is kiválóak, az olasz borok pedig csakúgy ajánlgatják magukat.

Római utazás

Róma szállásokban is bővelkedik, utazás kuponokkal is remek és olcsó szállásokat találhatunk akár a Termini pályaudvarhoz közel, akár egy kicsit beljebb is. A római időjárás gyakorlatilag mindig kedvez az odalátogatóknak. Ilyenkor februárban is 10-15 fok körül alakul a nappali hőmérséklet, így a városlátogatással érdemes elkerülni a nyári csúcsidőt.