Egy barlangfürdő titokzatossága

Miskolctapolcai barlangfürdő

A Hejő-patak völgyében elhelyezkedő települést 1950 előtt Görömbölytapolcának hívták, de a helyiek csak Tapolcának nevezték, ahogy most is ezt a rövidítést használják. Neve szláv eredetű, és nem véletlenül jelent fürdőhelyet. Számos nevezetessége közül Miskolctapolca barlangfürdője egész Európában egyedülálló.

Mártózz meg a barlangfürdő vízében!

Miskolctapolca egyik nevezetessége a híres barlangfürdő, de számtalan turisztikai érdekesség miatt is érdemes akár egy wellness hétvégére választani.

A környék már az ősidőkben lakott volt, számos kőkori eszköz és ékszer utal erre. Okirat először a 13. században említi. Kezdetben inkább csak nyaralóhelyként funkcionált, később kezdett egyre inkább benépesedni. A 18. század elejéről fennmaradt egy levél, amelyben a váci püspök fürdőház építésére kéri a vármegyét. A tapolcai hőforrásokat ekkor már használták, többek között gyógyításra is. A püspök kezdeményezésére a sziklavájatokból előtörő gyógyvizeknek három medencét alakítottak ki, mellette fogadót és öltözőket építettek. A 20. század elejétől kezdve Miskolctapolca gyors virágzásnak indult, egyre több panzió, étterem nyílt a környéken.

Fedezd fel a Csillagtermet!

1938-ban Szeghalmy Bálint tervei alapján építettek egy kör alakú épületet a meleg vizű tóra, melynek első neve Tavi fürdő volt. Az építkezések során egy új, az addiginál is melegebb vizű forrást találtak. A 20. század második felében több ütemben tárták fel a ma látható barlangjáratokat, ahol a lágy fények közt úszkálva, üldögélve teljesen ellazulhatunk. A fürdőcsarnok medencéjéből elindulva juthatunk el a vízben körbejárható, régi barlangi medencékhez, amelyekhez dögönyöző és vadvíz is tartozik. A teljesen új részen találhatjuk a Csillagtermet, melynek jellegzetessége a mennyezetén található kupolás kialakítású csillagtérkép. Alatta fürdőzni pont olyan érzés, mintha a csillagos ég alatt lubickolnánk, csak épp egész évben megtehetjük, télen is, amikor kint zimankó van. Továbbúszva a Római termet találjuk, amely az ókorban igen népszerű római fürdők hangulatát idézi. A harmadik, szintén új terem a Hidas nevet kapta, abból az egészen egyszerű okból, hogy a medence fölött egy hídon is lehet közlekedni.

Hotelek, panziók sokasága hívogatja a belföldi utazás mellett voksolókat, amelyekbe állandóan felhasználható wellness kuponok is vannak.