Jóga a lelki egyensúlyért

Jóga a lelki egyensúlyért

A sport hasznosságáról már számtalan cikket, tanulmányt, könyvet olvashattunk. Tényleg nem lehet hosszútávon mozgás nélkül élni, fontos a testi és a lelki egészségünk szempontjából, amiben segítségünkre lehet a jóga is.

Egészség kívül-belül

A jógáról nem az intenzív sport jut az ember eszébe először, pedig vannak olyan típusai, amelyek igazán izzasztóak és megemelik a pulzusszámot, de alapvetően ez a mozgásforma a szellem-lélek-test egységét valló spirituális tudás és gyakorlatrendszer. Az ősi Indiából ered, tanítói a jógik, akik maguk is nap, mint nap ismétlik a jóga pózokat, elmerülnek a mélységében.

A jóga pozitív hatásai

Nem kell attól félni, ha valaki nem nádszál vékony, jógázni bárki elkezdhet kortól és testsúlytól függetlenül. Egy kis gyakorlással hatalmas változásokat lehet elérni nem csak külsőleg, de önmagunkban is.

Az ászanák jóga pózokat jelentenek, ezek mentén halad az óra, vannak könnyebbek és bonyolultabbak is. Idő kell, mire mindegyiket végre tudja hajtani az ember, és még el is tud lazulni közben. A gyakorlatok pozitívan hatnak az egész testre: a légző gyakorlatok egészségesen tartják a szívet, a tüdőt, a vérkeringést, kiegyensúlyozzák az idegrendszert és lehetővé teszik az életenergia szabad áramlását.

A jóga fajtái

A jóga kezdőknek is ajánlott, mert a foglalkozásokon lépésről-lépésre sajátíthatóak el a légző- és lazító gyakorlatok. Típusoktól függően léteznek kezdő és haladó jóga tanfolyamok. Érdemes hatha jógával kezdeni, de ha egész nap számítógép előtt ülünk, ajánlott a gerinc jóga, ami könnyedén átmozgatja az egész testet, gerincet, derekat. Télen kifejezetten kellemes a bikram jóga, ez a fajta a ’80-as években kezdett elterjedni. Lényege, hogy 36-38 fokos melegben végzik ugyanazokat az ászanákat, így a forróságban, az izzadás következtében még intenzívebben távoznak belőlünk a méreganyagok.

A dinamikusabb típusokból az astanga a legnépszerűbb jóga típus, amely a hatha egyik irányzata. Kötött gyakorlatokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok összekötik az ászanákat a mozgással, a légzéssel és a koncentrációval. Sok helyen tartanak kismama jógát, így a várandósság alatt sem kell lemondani a mozgás öröméről. Ha az orvos nem rendelkezik másképp, nyugodtan lehet jógázni, a gyakorlatok a kismamákhoz vannak igazítva. A rendszeres gyakorlás segít megelőzni és csillapítani a derékfájást, erősíti a hátat és lazítja a csípőt, amelyek mind nagyon hasznosak később a szülésnél és a regenerálódásnál is.