Szicília keleti partja

Szicília nyaralás

Olaszországról eleve a hedonizmus jut eszébe mindenkinek, még Rómáig se ér le az ember, már jobbnál jobb ételeket evett és borokat kóstolt. Aztán továbbmehetünk Nápoly irányába, kis kitérő Capri szigetére, és végül, de nagyon nem utolsó sorban eljuthatunk a leginkább délen fekvő szigetre, Szicíliába.

Aki járt már Itáliában, pontosan tudja, de főleg érzi, milyen is a talján hangulat, mentalitás. Ez az életérzés végigkíséri az egész „csizmát”. Megtalálható északon a hegyekben, a napsütötte Toszkána lankáin, a fővárosban és egészen délen a különálló szigeteken is. De mindenhol másképp jelenik meg, más érzése van az embernek adott tájakon, ahogy az olasz nyelv is másként hangzik a különböző területeken.

Történelem és képzőművészet

Szicília valóságos földi Édenkert. Mesés tengerpartjai többnyire kavicsosak vagy sziklásak, amelyek kiválóan alkalmasak búvárkodásra. A szárazföldet zöld olajfa ligetek jellemzik, a hőmérséklet májustól nyárias, júliustól hőségre lehet számítaniuk az odautazóknak. Ha egy picit hűvösebbre vágyunk, érdemes felautózni az Etnára, Szicília működő vulkánjához. Fantasztikus látvány a fekete hamuréteg, az Etna túrán kicsit olyan érzése van ott fent az embernek, mintha a másvilágra kukkantana be. Ha történelmi érdekességre szomjazunk, ráadásul még a képzőművészetet is kedveljük, ne hagyjuk ki Taorminát, amelynek látnivalói jellegzetesen tükrözik a mediterrán hangulatot. Az ókori színház maradványait nézegetve eszünkbe juthat Csontváry Kosztka Tivadar A taorminai görög színház romjai című lenyűgözően gyönyörű festménye, nem véletlenül ihlette meg a látvány a művészt anno.

Maffia a filmvásznon

Szicília legszebb strandjai a sziget keleti partján, Catania környékén fekszenek. Nyaraláskor érdemes repülővel utazni, a gép Cataniában tesz le, és onnan bérelt autóval felfedezhető a sziget egy része. Klasszikus filmrajongóknak majdhogynem kötelező elutazni Szicíliába, hiszen A Keresztapa trilógia a délen fekvő olasz szigeten forgott. A történetek ugyan fiktívek, de a régi maffiatörténetek tényleg Szicíliához köthetők. Ma már persze ez csak mese, a sziget minden szempontból biztonságos. Bármelyik évszakban látogatunk oda, mindig megtaláljuk a mediterrán életérzést, ami igencsak ki tudja kapcsolni az északabbra élő, zárkózottabb embereket.