Zakopane, a lengyel síparadicsom

Zakopane a lengyel síparadicsom

Január második felében járunk. Alig észrevehetően, de kicsit később megy már le a nap, úgy fél órával tovább van világos délutánonként, feltéve, ha épp nem borús az idő. A kevés D-vitamin rányomja a bélyegét a hangulatunkra. Még csak nemrég volt karácsony, máris fáradtnak érezzük magunkat. Sokan sajnos, nem engedhetjük meg, hogy a télből a nyárba utazzunk egy kis napsütésért, de ha nem feltétlenül ragaszkodunk a forró napsugarakhoz, és szeretnénk látni rendesebb mennyiségű havat, akkor irány valamelyik síparadicsom.

Fedezd fel a Tátra síparadicsomát!

A legfelkapottabb helyek még mindig Olaszország és Franciaország. De nem kell ilyen messze mennünk, ha csak pár napunk van a síelésre! Fedezzük fel Lengyelország téli fővárosát, Zakopanét! A lengyel Tátra legszebb és legismertebb turistaparadicsoma a nemzeti park mellett fekszik. Hatalmas és profi sípályái mellett tökéletes helyszíne a túrázásnak is. Így, ha nem vonzódik valaki a téli sportokhoz, kiváló kiránduló útvonalak várják rövidebb és hosszabb távra is. Miután nincs annyira messze, így bátran nekivághatunk az útnak autóval is, de számos buszos utazás közül is választhatunk.

Programok Zakopanéban

Túl a síelésen és a kiránduláson is vannak programok Zakopanéban. Rögtön ott van Gubalówka, ahova 3 perc alatt viszi fel a sikló az odalátogatókat. Itt megnézhetjük a Szent Kelemen fatemplomot, amely a 19. században épült, vagy sétálhatunk a Krupówki utcában, ahol kistermelőktől vásárolhatunk sajtokat, lekvárokat, mézeket és gombákat a számos autentikus lengyel portékán túl. A Tátrai Múzeum néprajzi és természettudományos gyűjteménnyel várja a látogatókat. Zakopanétól nem messze található az egyik legszebb történelmi város, Krakkó és a wieliczkai sóbányák, amelyről egy francia utazó a 18. században úgy nyilatkozott, hogy még az egyiptomi piramisok sem csodálatosabbak. Zakopane időjárása átlagosan olyan 10 fokkal hidegebb a miénknél. Míg télen folyamatosan mínuszban mérhetjük a hőfokot, addig nyáron nem nagyon emelkedik 30 fok fölé a hőmérő. Zakopane szálláshelyekben is bővelkedik. Akár már 2, 3 vagy 4 éjszakára is lehet szobát foglalni a Pokoje Gościnne Lukaszczykban, amely csupán 200 méterre található a Harenda sífelvonótól.