Élmények az Adrián

Horvátország, Adria

Van úgy, hogy az ember nagyon elvágyódik messzebbre. De túl messze mégse menne, mert a hosszú utazás fárasztó és költséges. Ilyen esetekre érdemes a környező országokat választani. Ha tengerhez vágyunk, akkor kicsit többet kell autózni, viszont Horvátországba akár már 5 óra alatt is eljuthatunk.

Volt olyan időszak, amikor Magyarországnak is volt tengere, sajnos, régóta nincs, de az Adrián nyaralni kicsit olyan, mintha hazajárnánk. Már csak azért is, mert nem is kell feltétlenül idegen nyelven beszélni, általában tele van magyarokkal a tengerpartja. Sokan, főleg a kisgyermekes családok inkább a homokos tengerpartokat részesítik előnyben. Horvátországnak is van olyan partszakasza, amelyik finomhomokos, de inkább a kavicsos, sziklás partok jellemzik. Utóbbitól a szülőknek sem kell félni, nyilván figyelni kell a gyerekre, mint amúgy is, de a sziklák tövében olyan élővilág rejtőzik, amit sima búvárszemüvegben, pipával is érdemes felfedezni a gyerekkel. Veszélyes cápáktól nem kell tartani, az Adrián nem jellemző, hogy beúsznának a turistákkal teli helyekre.

Meseszép Plitvicei-tavak

Ha nemcsak tengerhez vágyunk, szívesen kirándulnánk Horvátország hegyvidéki területein, akkor érdemes felkeresni a Plitvicei-tavakat, amelyek az ország egyik legszebb természeti képződményei. A hely Karlovactól 75 km-re, délre fekszik. A tavakat körülvevő hegyek dolomit és mészkő egyvelegéből épülnek fel. Ahol a vízáramlat akadályba ütközött, ott alakultak ki a ma is megcsodálható gyönyörű vízesések. Bármelyik évszakban jó lehet egy kirándulásra, élővilága minden időben lenyűgöző. A legmagasabb vízesés 78 méter magas, amely nemcsak magasságában, hanem kialakulásában is eltér a többitől. Amíg a többi vízesést a tavak szintkülönbsége formálja, addig a Nagy vízesés a meredek mészkő sziklafalból kizúduló vízzuhatag által keletkezett. Az őt tápláló folyó pár km-re délebbre, a Prijeka városka lábánál ered, és itt csatlakozik a Plitvicei-tavakhoz.

Többféle szálláslehetőség

Horvátországban szálláshoz jutni nem nagy mutatvány, mindenféle létezik az egészen olcsótól a szállodákig. Májusban még időben vagyunk ahhoz, hogy a legjobbakat kifogjuk, érdemes böngészni a kuponokat is, mert nagyjából fél áron, de biztosan kedvezményesebben utazhatunk, ha még előszezonban megvásároljuk a nyaralásunkat kuponos oldalról.