Hajdúszoboszló gyógyvizei

Hajdúszoboszló gyógyvizei

Hazánkat turisták sokasága keresi fel a rengeteg helyen előforduló termálvize miatt. Szerte az országban találhatunk gyógyvizű forrásokat, melyek közül az egyik legnépszerűbb és legnagyobb termálfürdővel rendelkező helye Hajdúszoboszló. A város az Alföld keleti-északkeleti részén terül el, idegenforgalma az 1940-es években lendült fel, amikor elkezdtek szállodákat, apartmanokat és magánlakásokat építeni.

Termálvizet 1925-ben találtak, Hajdúszoboszló ezután kezdett egyre jobban benépesedni. A gyógyvíz, a gyógyfürdő és a strand teljesen átalakította a települést. A fürdőturizmus miatt a város gyors fejlődésnek indult, ma már Magyarország harmadik legnépszerűbb városa Budapest és Hévíz után. Nemcsak a fürdőnegyede miatt vonzó célpont, belvárosa sétálóutcákkal van tele, ahol kiváló vendéglők várják az odalátogatókat. Aki egy kicsit szeretne elmerülni a város történetében, mindenképp keresse fel a 15. században épült Kálvin-téri református templomot, amely eredetileg gótikus stílusban épült, de felújítása után a barokk stílus elemeit fedezhetjük fel rajta. A templom belseje klasszicista jellegű, vele szemben pedig egy Szent László tiszteletére emelt római katolikus templom áll, melynek belseje barokk stílusban készült. Múzeumban sincs hiány, a Bocskai Múzeumot a róla elnevezett utcában találjuk, az udvarán mezőgazdaság történeti kiállítás tekinthető meg.

Fürdőnegyed

A fürdőpark előtt áll Pávai-Vajna Ferenc, a gyógy- és termálvíz megtalálójának szobra. Eredetileg olajat kerestek a területen, az idő viszont azóta igazolta, hogy a gyógyvíz is legalább akkora értékű, mint a keresett olaj. Hajdúszoboszló aquaparkja hatalmas, mellette jól megfér a reumás betegek gyógyközpontja is. A gyógyvíz összetételének és egyediségének köszönhetően az összes gyógykúra alapja, amely a fürdőváros klímájának és hangulatának köszönhetően évtizedek óta sikeres. Az egyik legismertebb és legkedveltebb eljárás a gyógyiszap alkalmazása, mellette ivókúra, mozgásterápia, légző kúra, ultrahang-, fény- és elektroterápiák várják a gyógyulni vágyókat. Az aquapark júniustól késő őszig, míg a gyógy- és élményfürdő egész évben nyitva van. Szálláshelyekben sincs hiány, a turisták kedvükre válogathatnak az apartmanok, vendégházak és a több csillagos hotelek között. Érdemes ellátogatni az Alföld egyik legnagyobb kincséhez, nem kérdés, mennyire kipihenten térhet haza az ember egy termálos gyógykúra után.