Prága 100 tornya

Prága 100 tornya

Csehország legnagyobb települése egyben a fővárosa is. A tőlünk északra fekvő Prága történelmi központját az Unesco 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította. Nem is csoda, hiszen az óvárosi rész maga a történelem. Tulajdonképpen Prága nagyon hasonlít Budapestre, hiszen szintén egy folyó szeli ketté. A Moldvát a méltán híres Károly-híd fogja össze, amelyen csak gyalogos forgalom van és a népszerű zenészek, árusok hada.

Prága nevezetességei közé tartozik még a Királyi palota, a Szent Vitus-székesegyház és a tornya, ahonnan meseszép kilátás tárul elénk, ha van energiánk felmászni. Több száz színházzal, galériával, kiállító teremmel rendelkezik, ahol rendszeresek a bemutatók. Kiemelkedő rendezvényei a Prágai Nemzetközi Tavaszi Fesztivál és az ősszel megrendezésre kerülő jazzfesztivál.

Történeti érdekességek

Csehország területén már a kőkor idejében is éltek, a kelták i. e. 500 körül telepedtek le a Moldva völgyében, róluk kapta az ország máig használatos nevét, a Bohémiát. Az első írásos emlékek a 9. századból valók, Prága hamarosan a Cseh Királyság központja és Európa fontos kereskedelmi célpontja lett. A művészeteket pártoló uralkodóknak köszönhetően virágzott a tudomány és a kultúra, pezsgett a vallási élet, és a város a kor legdivatosabb építészeinek terve alapján fejlődött. A 20. század nagy részében Csehszlovák Köztársaságként működött a mai Szlovákiával együttesen. 1989-ben a keleti blokk rendszerváltásai Prágát is elérték, azóta külön ország Szlovákia és Csehország. Gazdaságilag az egyik legintenzívebben fejlődő város Közép-Európában, nagy hangsúlyt fektetnek a regionális központ kialakítására, számos cég Prágába tette régiós központját.

Pár nap kikapcsolódás

Szerencsénkre idén tele vagyunk 3-4 napos hosszú hétvégével. Pár nap bőven elég, hogy bepillantást nyerjünk Prága kulturális sokszínűségébe, és megkóstoljuk az igazi vadast knédlivel, a fantasztikus cseh sörökről nem is beszélve. Ha nincs ínyűnkre a hosszan tartó autóvezetés, válasszuk a vonatos utazást, kb. 7 óra alatt eljuthatunk a cseh aranyvárosba. Prága időjárása pár fokkal marad el a mienktől, érdemes egy pulóverrel többet felvenni, ha odautazunk. Szállásokból nincs hiány, az egészen egyszerűtől kezdve a több csillagosig sokfélét kipróbálhatunk. A szállás kuponokat böngészve biztosan találunk számunkra megfelelő megoldást.