Visegrád – közel az egyik legjobb hely

VIsegrádi wellness hétvége

Magyarország egyik legkisebb helye, de egyben az egyik legrégibb városa Visegrád. Kiemelkedő régészeti jelentősége, a középkori Magyar Királyság egyik királyi székhelye. Ma is a Visegrádi Négyek találkozóhelye, amelynek tagjai Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország. A Dunakanyarra talán innen legszebb a kilátás és Budapesttől csak 30 km-re található.

Közelsége miatt remek kirándulóhely akár egy napra is, de aki szereti a természet csendes hangjait, a zöldellő látványt, annak érdemes több napra, egy wellness hétvégére elutaznia. A nevezetességek mellett ma már nagy hangsúlyt fektetnek a nyugodt pihenésre, több kikapcsolódási lehetőség közül lehet választani a hotelekben, emiatt nemcsak a nyári időszakban érdemes felkeresni Visegrádot. Gasztronómiai jellegzetességről ugyan nem tudunk, de éhesen nem marad az ember, hiszen hatalmas választékkal és bőséges fogásokkal várják a szállodák vendégeiket.

Történelem

A város neve szláv eredetű, magas várat, fellegvárat jelent, így nem véletlen, hogy az odalátogató turisták első célpontja a Visegrádi vár. A mai várrendszert IV. Bélának és feleségének köszönhetjük, később Károly Róbert kezdte el a királyi palota építését, a város fénykorát Mátyás király ideje alatt élte, ebben az időszakban történt számos építkezés és felújítás. A virágzás a török időkig tartott, amikor az ország minden tájához hasonlóan óriási hanyatlás és pusztítás vette kezdetét.

Megújulás

A település a 19. században lendült fel újra, amikor a dunai gőzhajózás megindulásával közkedvelt kirándulócélpontja lett a fővárosból kiszakadni vágyó embereknek. Habár lakóinak száma igen csekély, kicsivel több, mint 300 ezer vendég fordul meg Visegrádon évente. Szálláshelyekben nincs hiány, a több napra elvonulni vágyók többféle szállástípusból válogathatnak kedvükre pénztárcájuk lehetőségei szerint. A település látnivalókban is bővelkedik, de aki a sportos kikapcsolódás híve, annak remek alkalom kipróbálni a bobpályát. A Nagyvillám-kilátó mellett kettő is kanyarog a hegyoldalban, amiket esőben és téli időszakban is lehet használni. Zordabb időjárás esetén plexi tetőt szerelnek a bobokra, így akár hószállingózásban is megtekinthetjük a Fellegvárat csúzskálás közben.